De gemeenteraad van Geel gaf gisteren haar akkoord over de verdeelsleutel voor de gemeentelijke dotatie tot de oprichting van de brandweerzone. Deze verdeelsleutel werd slechts voor één jaar (2015) goedgekeurd. De bedoeling is om de toekomstige financiële bijdragen van de betrokken gemeenten tegen 1 september 2015 grondig uit te klaren.

De wet op de civiele bescherming bepaalt dat de brandweerzone onder andere gefinancierd wordt door de dotaties van de betrokken gemeenten. De verdeelsleutel legt de concrete jaarlijkse bijdrage van elke gemeente vast.

Y-korps

Omdat 2015 als overgangsjaar wordt beschouwd, worden de voorziene budgetten in het meerjarenplan voor het huidige brandweerkorps overgenomen voor de zone. In het totale budget betekent dit dat Geel 28,40% voor haar rekening neemt. De brandweer van Geel is immers een Y-korps en daarmee het grootste en meest professionele korps van de zone. De Geelse brandweer werd o.a. bij de Y-korpsen ingedeeld omwille van de aanwezigheid van Seveso-bedrijven op het grondgebied. Een Y-korps is een gemengd korps bestaande uit beroeps- en vrijwillige brandweermannen.

definitieve verdeelsleutel in 2015

In de loop van 2015 moet aan de hand van een meerjarenbeleidsplan en een personeelsplan een correcte inschatting kunnen gemaakt worden van de toekomstige brandweerkosten. Op basis van deze cijfers zal voor de volgende jaren een nieuwe verdeelsleutel bepaald worden.